Lunazyna a zdrowie serca

Społeczność naukowa potwierdza korzystny wpływ soi na zdrowie serca, który został wykazany w 1999 r. przez Food and Drug Administration. Badania pokazują, że lunazyna, naturalnie występujący w soi peptyd, jest w dużym stopniu odpowiedzialna za obniżenie poziomu cholesterolu.

 

Podwójne działanie lunazyny

 

Cholesterol pochodzi z dwóch źródeł: spożycia pokarmowego i produkcji własnej organizmu w wątrobie. Ponad 80% cholesterolu pochodzi z wątroby, więc najskuteczniejszym sposobem obniżenia poziomu cholesterolu LDL (złego) jest kontrola wewnętrznej produkcji wątroby. Peptyd luazyny działa na dwa sposoby:

Selektywnie zakłóca etap produkcji kluczowego enzymu do syntezy cholesterolu.

Zwiększa receptory dostępne w komórkach wątroby w celu usunięcia cholesterolu LDL z krwioobiegu.

Większość cholesterolu wytwarzana jest w wątrobie przez gen reduktazy HMG-CoA. Samo blokowanie HMG-CoA może prowadzić do problemów zdrowotnych, ponieważ organizm potrzebuje minimalnego poziomu cholesterolu dla prawidłowego funkcjonowania komórki.

Lunazyna zamiast tego celuje w cholesterol na wcześniejszym etapie, redukując HMG-CoA bez blokowania go w całości. Dzięki czemu otrzymujemy korzyści płynące z obniżenia poziomu cholesterolu bez zakłócenia normalnego funkcjonowania organizmu.

LUNAZYNA-A-SERCE

Wysoki poziom cholesterolu LDL lub złego cholesterolu jest znanym wskaźnikiem zwiększonego ryzyka chorób serca. Istnieją dwa źródła cholesterolu: spożywany wraz z posiłkami oraz produkowany przez organizm w wątrobie. Wątroba wytwarza cholesterol między posiłkami oraz podczas snu. Wątroba tworzy 80% cholesterolu, podczas gdy cholesterol pochodzący z diety stanowi 20%. Najskuteczniejszym sposobem obniżenia poziomu cholesterolu LDL jest kontrola wewnętrznej produkcji wątroby. Komórki wątroby stosują enzym zwany reduktazą HMG CoA do produkcji cholesterolu. Cholesterol i inne tłuszcze nie rozpuszczają się we krwi, ale są transportowane do komórek przez specjalne nośniki zwane lipoproteinami. Cholesterol jest przenoszony zarówno przez lipoproteiny o niskiej gęstości (LDL) oraz lipoproteiny o wysokiej gęstości (HDL).

HDL (dobry cholesterol) usuwa cząsteczki cholesterolu z krwi i przenosi je z powrotem do wątroby w celu usunięcia lub ponownego wykorzystania. Kiedy komórka potrzebuje cholesterolu receptory LDL są formowane aby wychwycić przepływające cząstki LDL i przetransportować je do komórki. Jednak LDL może również odkładać cholesterol na ścianach tętnic. Osoby z większą ilością LDL (złego cholesterolu) mają większą szansę na odkładanie się płytek cholesterolowych na ścianach tętnic, co zwiększa ryzyko zawałów serca i udarów.

Lunazyna obniża ilość enzymu produkującego HMG, czyli zmniejsza ilość enzymu dostępnego do wykorzystania w wątrobie przy produkcji cholesterolu. Lunazyna zwiększa również liczbę receptorów LDL w komórkach wątroby, umożliwiając im wykorzystanie większej ilości cholesterolu LDL z krwi. Lunazyna obniża poziom cholesterolu LDL na dwa sposoby. Po pierwsze hamując produkcję LDL. Lunazyna zwiększa również wytwarzanie receptorów LDL na komórkach wątroby, które dosłownie oczyszczają krew z LDL wytwarzanego przez wątrobę.