Z czego jest lunazyna

Skąd pochodzi soja i dlaczego stała się tak popularna?

Soja jest jednoroczną rośliną strączkową. Jako pierwsi zaczęli ją hodować Chińczycy. Ze względu na rosnącą popularność soi, w Polsce również rośnie zainteresowanie jej uprawą. Na polskim rynku mamy obecnie 12 odmian soi. Dzięki wysokiej zawartości pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, witamin i soli mineralnych soja stała się bardzo popularna. Ziarna soi posiadają również liczne właściwości zdrowotne, które sprawiły, że roślina ta jest szeroko stosowana w lecznictwie.

Nasiona wolne od GMO

Wśród państw o największej ilości upraw GMO na świecie przodują: USA, Brazylia, Chiny, Argentyna, Kanada oraz Indie. Głównie uprawia się soję, kukurydzę, bawełnę i rzepak. W ramach UE sprawa upraw GMO wygląda nieco inaczej. Zgodnie z zapisami unijnej dyrektywy 2001/18 państwo członkowskie nie może zakazać upraw GMO. Natomiast może wystąpić z wnioskiem do Komisji Europejskiej o wyłączenie swojego terytorium z upraw odmian GMO, które zostały dopuszczone do uprawy na terenie UE. 19 państw członkowskich (Belgia, Bułgaria, Dania, Niemcy, Grecja, Francja, Chorwacja, Włochy, Cypr, Łotwa, Litwa, Luksemburg, Węgry, Malta, Holandia, Austria, Polska, Słowenia i Wielka Brytania) skorzystało z tzw. klauzuli opt-out (która dopuszcza wyłączenie danego kraju z obowiązku wypełniania części unijnych wymogów), by zakazać upraw GMO i sprowadzania nasion GMO na ich terytorium. Polski rząd już od dawna prowadzi politykę „Rzeczpospolita Polska jest wolna od GMO”. Dużą dyskusję w naszym kraju wywołało również wykorzystanie soi GMO w paszach dla zwierząt. Obecnie zgodnie z nowelizacją ustawy o paszach, karmy zawierające GMO można było stosować do karmienia zwierząt do 1 stycznia br.

Lunazyna – cudowne białko pozyskane z soi

W obecnych czasach choroby nowotworowe są jednymi z najczęstszych i najcięższych chorób cywilizacyjnych dotykających ludzi. Naukowcy stale szukają nowych leków, które pomogły by chorym. Podczas badań zidentyfikowano wiele peptydów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego o właściwościach przeciwnowotworowych. Takie naturalne peptydy mają niską toksyczność i łatwo przenikają do tkanek, dzięki czemu mogą skutecznie wspierać klasyczną chemioterapię i zwiększać jej efektywność. Jednym z naturalnych peptydów jest lunazyna, która została zidentyfikowana i wyizolowana po raz pierwszy z nasion soi w 1987 r. W wielu badaniach wykazano, że lunazyna może zapobiegać i hamować rozwój nowotworów takich, jak rak piersi, jelita grubego, skóry czy białaczka. Lunazyna wykazuje silne właściwości przeciwutleniające i pomaga zwalczać stan zapalny w organizmie. Jednak wyzwaniem dla naukowców było wyizolowanie peptydu z nasion tak, by można go było podawać doustnie lub aplikować na skórę w przypadku schorzeń tej tkanki. Osiągnięcia tego dokonał w 2018 roku polski biotechnolog – Filip Porzucek z Poznania, odkrywając jako pierwszy w Europie efektywny i nisko kosztowy sposób izolowania lunazyny, która dostępna jest na polskim rynku jako suplement diety.

soja lunazyna

Rodzaje soji


Soja jest jednoroczną rośliną strączkową. Pochodzi z Azji. Przypuszcza się, że jako pierwsi zaczęli ją hodować Chińczycy. Ze względu na rosnącą popularność soi, w Polsce również rośnie zainteresowanie jej uprawą. Na polskim rynku mamy obecnie 12 odmian soi. Wśród dobrze przebadanych odmian możemy wyróżnić: wczesne - dojrzewające po około 120 dniach wegetacji (Aldana, Augusta, Erica, Paradis), średniowczesne (Abelina, Maja, Sculptor), późne (Madlen, Melanie), średniopóźne (Mavka) i bardzo późne – potrzebujące do 140 dni wegetacji do osiągnięcia dojrzałości (Aligator, Petrina). Dzięki wysokiej zawartości pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, witamin i soli mineralnych soja stała się powszechnym dodatkiem w diecie wszystkich, którzy chcą jeść zdrowo. Wśród dostępnych na rynku produktów wytwarzanych z soi możemy znaleźć m.in.: olej sojowy, kiełki soi, mleko sojowe, tofu, sos sojowy, czy mąkę sojową. Ziarna soi posiadają również liczne właściwości zdrowotne, które sprawiły, że roślina ta jest szeroko stosowana w lecznictwie. Do dobroczynnych właściwości soi możemy zaliczyć działanie przeciwnowotworowe, łagodzenie niepożądanych objawów menopauzy, redukcję ryzyka chorób serca, zmniejszanie tłuszczu odkładanego w wątrobie osób otyłych, czy przeciwdziałanie osteoporozie.

lunazyna-informacje-lunazyna.pl